Dag 36, Ribadiso de Baixo - Arca do Pino

14 september 2009

Hallo mensen, Ik heb jullie gemist de afgelopen 6 weken.

Het zit er inderdaad bijna op! nog 20 km. te gaan tot SANTIAGO DE COMPOSTELA!!! Vandaag een stuk van 25 km. gelopen. Het totaal kilometers is tot en met vandaag 815. Ongelooflijk! Wat een afstand. Met de auto is het in 1 dag makkelijk te doen. Met de voet is het een lange "lijdensweg". :)

Het is en blijft goed weer. Vandaag weer 27 graden en veel zon. Slechts 1 uurtje regen gehad. Bij ATAPUERCA ( boven op een bergtop ) Het regent in heel spanje maar hier is het, tegen alle wetten in, droog en zonnig. Wat kan het toch verkeren. Sharon ( de Canadese ) heeft op haar reis gebeden voor zon op haar hele camino. Ik heb haar telkens weer getroffen en gezien en bij haar in de buurt blijven is dus zeer verstandig. Samen lopen we al vanaf het begin. ( St. Jean Pied de Port ) Soms zie je haar niet en dan duikt ze weer op! De "groep", ( lopen doe je steeds "alleen" ) waar ik s´avonds in verblijf is fantastisch. Gisteren hebben we allen weer bij elkaar gezeten. ( ca. 20 personen ) De doedelzak speler en de tambourijndame waren ook in de refugio ( werkelijk een prachtige herberg aan een rivier ) Er werd weer gezongen, gedanst en het is toch nog onverwachts laat geworden ( 11:30 uur ) Zo laat heb ik het tot nu toe nog niet gemaakt. Nachtwerk dus. De herberg is zeer bekend en berucht omdat de middeleeuwse pelgrims zich hier in de rivier, voor dat ze in santiago aankwamen, voor het laatst wilden wassen. In de rivier dus. Iedereen heeft of even pootje gebaad of er in gezwommen. Werkelijk een prachtig schouwspel om te zien.

Vanmorgen eerst koffie gedronken en om 8 uur aan gelopen. Niemand vandaag van de "groep" gezien. Werkelijk ongelooflijk. Gisteravond waren we nog zo close en dicht bij elkaar. We hebben de complete bar leeggekocht met zakken chips en popcorn. ( daar zaten tatoos in ) Iedereen had op een gegeven moment een tatoo op zijn / haar voorhoofd ( zelfs Eric, een australier van 75 ) Geweldig om de foto´s weer te zien. We hebben een groepsfoto gemaakt waar iedereen opstaat ( met tatoo ) Het is alsof we een "CAMINOBOND" hebben met deze groep en de Tatoos is ons teken!? HAHAHA.

Vanmorgen ( 08:30, het wordt steeds later ( :) ) was het mistig en de zon begon op een gegeven moment haar zonnestralen over het landschap uit te strooien. Een prachtige show werd opgevoerd. Zonnestralen door wolken heen en gedempt door de ochtendmist, alsof het vooropgezet spel was. Dit moest ik zien. Ik heb wel 20 minuten genoten van dit spektakel. Heeeeeeeeel Bijzonder!!

Galicie is werkelijk de parel van Spanje. Ik heb denk ik ook wel geluk met het weer. Het lopen ging moeizaam in eerste instantie. ( zoals bijna elke morgen ) maar met de minuut ging het beter. Ik was wat gehaast! Wist ook niet waarom! Ik moest en zou snel lopen. Alsof mij iemand achterna zat. Heel raar gevoel, dat zo te beleven. ( mischien wel 6 - 7  km. / uur gelopen, voor ca. 2 uur ) Ik ben op een gegeven moment gestopt en een omelet met brood gegeten, Koffie erbij en gerust. Dit heeft mij goed gedaan. De rest van de 25 km. ging zeer goed. Ik heb over 25 km. maar 4½ uur gedaan.

Ik ben nu in een klein dorp net voor SANTIAGO. ( ja, inderdaad nog maar 20 km. ) Morgenvroeg wil ik vroeg aankomen in Santiago. Ca. 10 uur, dus ik zal om ca. 5 / 6 uur moeten vertrekken. Geen probleem, denk ik. We hebben in deze refugio weer afgesproken. Ik weet niet of dat zal lukken, want toen ik aankwam was het zeer druk. We treffen elkaar wel weer in Santiago.

Ik zal voor eenieder morgen een kaarsje ( 1 voor allen, anders moet ik een vrachtwagen kaarsen laten aanrukken :) ) aansteken in de Kathedraal van Santiago.

Groeten en heel erg bedankt voor jullie steun. Morgen zal ik proberen weer een bericht achter te laten. En zal ik inderdaad kunnen zeggen GERED TE TET!!!! ( Citaat van mijn Oma )

Hasta la Pasta, Paul.

1. Jac:
    Hoi Paul.

Voor de laatste 20 km. nog even een reactie van ons. Wat moeten die laatste dagen toch een fantastische gevoel voor je zijn nu je morgen voor je laatste km. gaat.Het is weer een bijzonder verslag geworden van vandaag. Weer heerlijk van je foto's genoten, in een woord schitterend.Het gevoel hebben om door te willen lopen om je doel te bereiken kan ik mij wel voorstellen.

Geniet morgen van de overwinning die je dan behaald hebt, steengoed!!!!

Groetjes, Willy en Jac.
  2. Eva:
    lieve papa
    veel succes morgen op je allerlaatste wandeldag!
    supergoed gedaan!
    kusjes en knuffels van Eva
  3. Angela:
    Paul,

je bent er bijna.je hebt het gedaan.
    En zo is het goed.

Toch nog een ULTREA
  4. Angela:
    Hallo Paul,
    mijn mailtje was te snel weg.

Ik heb veel bewondering voor je.
    Koester deze tocht en draag hem met je mee.

Geniet en ben je bewust van je aankomst bij de kathedraal.

Sta letterlijk even stil.

Dit was het voor jou, Paul.
    Lieve groet Angela
  5. Lei derks:
    14 september 2009
    hallo paul:, waarschijnlijk mijn laatste reraktie aan jou op je camino, op de eerste plaats willen we jou nu al feliciteren met behalen van je camino . BRAVO!!!! veel bewondering.
    ook heel erg bedankt dat je iederedag weer de moeite hebt genomen voor ons al die berichten te sturen ,en al die mooie foto,s we waren er erg blij mee. het zal ook zeker niet mee vallen afscheid te nemen van al die vrienden die je gemaakt hebt, we hebben in iedergeval wel een beetje spaanse temparaturen als je aankomt op het laats van de week ongeveer 23 graden .geniet ook vooral in santiago!!!!!
    verder wensen wij jou een ongelooflijke terug reis.
    kom op paul ;loat goan.,t letste sjtuk. en gauw tot ziens.
    groeten mam en pap..
  6. Rob van den Berg:
    Paul,
    Wij (ik poog ook even voor alle anderen te spreken) gaan je mooie verhalen nog missen. Eindelijk een camino loper in mijn nabije omgeving..! Prachtig... Bij mij komt het er ook zeker nog van, als de kleine spruit wat groter is.

Met veel bewondering en respect sluit ik af: Keep on running!

Een groet aan alle loop-gezellen,
    Rob
  7. Bart:
    Diepe buiging!!
  8. Joram Maas:
    Beste Paul,

Wat leuk en inspirerend om je reisverslag te lezen en te zien waar je mee bezig bent!!!
    Wat een lef om de normale gang van zaken op deze manier een tijdje achter je te laten! RESPECT!
    Veel Succes met de laatste loodjes!
    Geniet er van!
    Groet Joram
  9. Kim Verbeek:
    Hoi Paul,

Joepie!!! De laatste 20 km! Veel succes en tot over een paar weekjes, dan ligt de casselerib weer klaar. hahaha.

Groetjes Kim van de sjlegter.
  10. Hans en marie-louise:
    15 september 2009
    gefeliciteerd, wat ontzettend goed gedaan zeg.petje af.
    geniet nog in santiago en mooie terugreis.